Tuesday, August 2, 2011

Puding Caramel




Kisah Puasa ke 2...x sempat nak updates. Bz ngan keje yg belambak kat opis tu...

Hari ni baru hari ke2 berpuasa...oke sket daripada 1st day...Semalam, memang rasa sangat letih (astaghfirullahalazim...) begitulah adat puasa hari pertama...hehehhe...tetiba kat opis tadi kawan aku Kak Faie (mak buyung tengah tunggu masa je ni)...request kata nak makan puding caramel...lepas tu berbangkit la isu karamel yang dijual di pasar ramadhan tu tak la sedap mana dan harga pun boleh tahan....

sebut pasal puding caramel ni pun antara peberet aku dan anak teruna aku, Adam...so sampai rumah hari ni aku tengok jam baru pukul 6.20ptg, sempat lagi nak memasak....apa lagi mula la mengeluarkan bahan2 tuk puding ni....cari susu Ideal takde, aku bedal je la susu cair brand lain, janji ada susu cair kan....

Jom kita intai & try buat puding ni....(resepi ehsan daripada Kak Farid aka sifu masakan di bilik opis aku hehhehehe....)

BAHAN2

4 sudu besar gula (untuk dibuat caramel)
1 Cawan air
3/4 cawan gula pasir
6 biji telur
1 tin susu cair (kalau boleh guna brand IDEAL)
1 penutup penuh esen vanila (sori kak farid saya ubah sukatan, tak nak rasa sgt telur tu)
secubit garam

CARA2

Mula2 buat caramel : masukkan 4 sudu besar gula ke dalam loyang...letakkan atas api...hangitkan gula sehingga cair dan berwarna keperangan...ketepikan biar ia beku (kejap je dia nak beku nih...5minit je...tak perlu masukkan ke dalam peti ais, biar di luar je)



Sementara tunggu caramel beku..... masukkan telur di dalam bekas besar, kacau dgn senduk kayu...pastu campurkan gula...kacau lagi...masukkan susu cair, air, esen vanila & secubit garam....dah sebatikan....then pour ke dalam loyang yang berisi caramel beku tadi....masukkan ke dalam kukusan...Kukus puding 15 minit je...takleh lebih daripada itu(ikut pesanan sifu)....kalau tak telur terlebih masak, hasilnya puding caramel tak sedap.....



bagi selera aku, aku suka kalau puding ni dimakan sebaik saja masak....kalau dah sejukkan dalam peti ais nanti air gula tu beku sangat dan hasilnya puding rasa manis sangat....tapi ikut citarasa masing2 k....

Mudah kan....30 minit je dah boleh siap....Selamat try resepi mudah ni...

2 comments:

  1. ala...kak normi punya caramel pun apa kurangnya...sedap sama je kak..hehehhe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails