Friday, July 29, 2011

Muffin Choc Chip Gebu's






Petang ni boring...taktau nak buat pe...ceee...kononnya la sedangkan banyak keje lain yang tertangguh...cam buat soalan final exam...due next week tu kena hantar huaaaaa...malas betul la kalau nak buat keje opis di rumah...tapi kalau nak buat kat opis memang masa tu tak cukup...takpe la kita release tension sket ngan buat muffin ekkk

jom try buat muffin yang gebu...muffin yang baik jika kita berjaya buat muffin tu merekah, lembut dan gebu...Nak gebu mesti ada bahan susu segar & muffin ni kita takleh pukul sangat sebenarnya...(cewaaahhh cam chef pulak...ni yang biasa saya dok buat sebenarnya, kalau saya salah maafkan saya k)


Gambar flash terang sangat la pulak....


BAHAN2

2 cawan tepung naik sendiri
secubit garam
1 cawan gula halus
1 biji telur
1 cawan susu segar
1/3 cawan minyak masak
1 cawan chipsmore

CARA2

Tepung, garam, chipsmore dan gula disatukan di dalam bekas dan gaul hingga sebati (ambik senduk kayu je). Kemudian buat lubang di tengah...
telur dipukul (cam buat telur dadar tu), masukkan susu dan minyak masak sebatikan....masukkan bancuhan ini ke dalam lubang di dalam mangkuk yang berisi tepung tadi. Kaupkan tepung dan bancuhan telur tadi dalan 5-4kali je...memang bancuhan ni akan berketul sedikit...tapi takpe memang buat muffin begitu teksturnya...

Panaskan kukusan. Sementara tunggu ia panas sedikit, sudukan bancuhan ke dalam bekas muffin (kalau nak senang guna acuan aiskrim scoop tu)...letak hingga 3/4 di dalam cup muffin tadi...susun atas dulang...ok boleh masukkan ke dalam kukusan kita tadi. Biar dalam 20minit. Muffin sedia untuk dimakan.....

Mudah je kan....Ok selamat mencuba!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails