Monday, July 9, 2012

Menu kicap kicap dan kicap

Macam biasa hubby request nak makan tapi kat rumah je...Maksudnya aku kena masak la...ok noted...isteri solehah yang menurut perintah (hehe puji diri sendiri jangan mare ekk). Menu simple je...bahan utama KICAP!!!...macam biasa di guide oleh buku RESEPI 1 hari 1 menu by Chef Hanieliza...memang gerenti jadi...yang penting kita sesuaikan dengan rasa kita...


Daging kicap bersama kentang dan bendi


                 

**1 biji bawang besar dihiris
**1 ulas bawang putih
**seinci halia
2 biji cili merah dipotong kasar
kicap
daging lembu RM5 (ikut suka tak tau gm...hehe)
2 sudu besar sos tomato
2 biji ubi kentang (dibelah 6...ikut suka nak belah berapa)
7-10 biji bendi

Cara2
Tumis bahan2 ** sehingga naik bau. Kemudian masukkan daging, ubi kentang dan air. Biar daging sehingga lembut. Kemudian masukkan sos, bendi, cili merah dan kicap (anggaran kicap 1/2 cawan, ikut kepekatan kuah yang anda mahukan). Masukkan garam secukup rasa jika perlu. Sedia untuk dimakan.


Telur masak kicap




                 

4 biji telur goreng mata kerbau
**1 1/2 biji bawang besar dipotong kasar
**1 ulas bawang putih
**1 inci halia
**2 biji cili merah (kalau nak pedas guna cili padi)
2 sudu besar sos tomato
1/2 cawan kicap

Cara2
Tumiskan bahan ** hingga layu. Kemudian masukkan kicap dan sos. Perasakan dengan garam jika perlu sebab kicap tu dah masin. Lastly pourkan ke atas telur yang telah digoreng tadi. Sedap dimakan dengan nasi panas2....

Selamat mencuba!!!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails