Menu hari ni selepas tgk ada daging rusa yang tak habis lagi dalam peti ais...rasanya?? emmm....sedap! Hubby beli daging ni dari member sekolah menengah sebelum raya...So nak try tak resepi aku, simple jek...jom intai resepi k...
Bahan2nya
sebungkus spaghetti
1/3 kilo daging rusa yang diblend halus (kalau xde, guna je daging cincang saiz kecil jenama SAUDI @ yang anda suka)
1 tin tomato puree (tapi aku guna 4 sudu besar jek, sebab x suka masam)
4 sudu besar cili boh (ikut tahap kepedasan yang kita suka ekk)
1 tin cendawan butang dihiris nipis (aku guna jenama REX)
3 labu bawang besar dipotong dadu
sedikit stok ayam
gula & garam
Ni di antara bahan2nya
1- rebus spaghetti...masakkan air bersama sedikit minyak supaya spaghetti tak melekat2...bila air mendidih baru masukkan spaghetti tadi. rebus hingga kembang
2- tumiskan bawang hingga layu, masukkan daging cincang. Masukkan air, rebus biar daging empuk sedikit
3- setelah daging empuk, masukkan cili boh, tomato puree dan cendawan tadi.
4- perasakan kuah spaghetti tadi dengan stok ayam, gula & garam. jika mahukan kuah lebih, masukkan air sedikit. sesuaikan mengikut citarasa....
5- dah boleh makan....
nyumm... sedappp
ReplyDeletejom masak
ReplyDeletemmm...daging ruse?? sedap ke tuh?..perg..nnti bole pekene kat lunas la camni :P
ReplyDeletemai jgn x mai...seeedaaappp!!!
ReplyDelete